Muziek productie

Bij sound design staat muziek productie centraal. Het gaat er om dat je de juiste muziek kunt maken bij een product of een situatie. Als men een theatervoorstelling wil houden dienen hier goede geluidseffecten bij gemaakt te worden zodat de bezoeker zich nog meer in kan leven en het echt kan beleven. De muziek productie wordt normaal gesproken verzorgd door een muziekproducent. Dit wordt ook wel een muziek producer genoemd. In dit geval gaat het dan over iemand die de verantwoordelijkheid krijgt voor een opnamesessie. De muziekproducent neemt ook eindbeslissingen op het gebied van compositie en het arrangement. Maar deze taken kunnen ook door een sound designer worden uitgevoerd.

Wanneer een muziekproducent of sounddesigner een muziekstuk componeert, zal hij in eerste instantie rekening houden met het type evenement, het publiek wat daarbij aansluit, maar ook de ruimte waarin het evenement zal worden gehouden, de mogelijkheden van de lichtshow en de beschikbare audioapparatuur. Het gehele plaatje moet kloppen en volledig in lijn zijn met het evenement.

Een groot gedeelte van de muziekproductie kan op voorhand worden gedaan, echter zijn er bij bepaalde evenementen ook zaken waarmee een sounddesigner of producent vooraf geen rekening mee kan houden. Het produceren van een muziekstuk zal daarom vaak in delen beschikbaar worden gesteld, zodat binnen het programma van het evenement de nodige aanpassingen kunnen worden gedaan in timing.

Muziekproductie kan ook los staan van een evenement. Het produceren van een commercieel muziekstuk is hiervan een voorbeeld. In dit geval hoeft de muziekproducent of sounddesigner geen rekening te houden met onverwachte zaken. Het gaat er vooral om dat het stuk aanslaat bij het te bereiken publiek, dynamisch genoeg is om niet te snel te gaan vervelen bij de ontvanger en de nodige componenten bevat die het stuk onderscheidend maken van andere stukken.

Bij muziek productie is het belangrijk om samen te werken. Je kunt iemand naar je stuk laten luisteren en dan kijken welke verbeteringen er gedaan kunnen worden. Een sound designer kan de hele dag samenwerken met mensen, maar kan ook zelfstandig aan de slag gaan en na de aanpassingen de persoon weer bij zich roepen en gaan luisteren naar het nieuwe stuk. Vaak moeten er veel aanpassingen gedaan worden, iedereen heeft namelijk zo zijn eigen wensen en hier moet de sound designer aan voldoen. Als een sound designer veel ervaring heeft zullen er een stuk minder aanpassingen gedaan moeten worden, hij kan dan namelijk sneller aansluiten bij de wensen van de opdrachtgever.

Het is als sound designer ook goed om eens wat anders te proberen. Maak eens gebruik van geluiden en ritmes die je normaal niet gebruikt. Dit kan je weer op andere ideeën brengen. Op deze manier kun je altijd nieuwe inspiratie opdoen. Dan is er nog een laatste tip en dat is dat je altijd een tweede versie kunt maken van een fragment. Luister dan de eerste en de tweede versie eens en bekijk het verschil. Je kunt de goede componenten dan uit beide stukken halen en het samenvoegen tot een geheel.