Apparatuur

Als sound designer ga je aan de slag met dure apparatuur om de juiste muziek en geluidsfragmenten te maken. Je kunt als sound designer voor jezelf aan de slag gaan, dan ga je de apparatuur zelf aanschaffen of huren. Dit kan een grote uitgave zijn, maar ook tweedehands is de apparatuur vaak aan te komen. Let er dan wel op dat je eerst gaat kijken of het geheel goed werkt. Maar als je sound designer wilt worden vraag je jezelf misschien af welke apparatuur je zoal nodig hebt.

Om aan de slag te gaan als sound designer is het belangrijk dat je goed overweg kunt met hard- en software. Geluiden opnemen, bewerken en afspelen zonder computer is niet meer weg te denken in deze maatschappij. Maar ook microfoons, keyboards, mengtafels, opnameapparatuur en randapparatuur zijn van groot belang voor een sound designer. In het begin wordt het aangeraden om de apparatuur te testen, probeer eens geluiden te mixen en masteren. Dan is het nog een kunst om de muziekopname op lengte te maken en geluidseffecten te monteren op de juiste plaats.

Met al deze apparatuur kan de sound designer er voor zorgen dat er muziek ontworpen kan worden, opgenomen kan worden, gemanipuleerd kan worden en dat het geluid de juiste vorm krijgt. De apparatuur gebruik je niet allemaal tegelijk. Het zou verdeeld kunnen worden in drie fasen. Eerst wordt er een geluidsontwerp gedaan, dan vindt de geluidsopname plaats en dan wordt de geluidsnabewerking gedaan. De inhoud van het verhaal staat bij alle fasen centraal en zal daarom duidelijk moeten zijn voor de sound designer. Openheid, creativiteit en durven zijn hierbij van groot belang.

Het is van belang dat de apparatuur waarover je beschikt voldoende mogelijkheden heeft om je doelen te bereiken samen met een kwaliteitsniveau wat niets te wensen overlaat. Bovendien dien je als sound designer te beschikken over een goed gevoel voor muziek, samen met een goed gevoel voor ritme. Hierdoor ben je in staat om geluiden op het juiste moment in te laten vallen en het muziekstuk wat je produceert aan te laten sluiten bij de doelgroep. Apparatuur kan hier voor een groot gedeelte bij helpen, maar zonder ritmegevoel en een gevoel voor je muziek zal het eindproduct niet aanslaan bij de doelgroep.

Het is belangrijk dat de apparatuur die je gaat gebruiken ook aansluit bij het evenement. Is het voor de radio of moet een stuk gemaakt worden voor een concert? Je bent als sound designer continu bezig met het bekijken van waar is het voor? Wat heb ik nodig? Muziek dient daarbij ook aan te sluiten op de ruimte. Zorg dat je de juiste apparatuur hiervoor hebt zodat je een prachtstuk in elkaar kunt zetten waar de mensen helemaal in op gaan. Geluidsfragmenten zijn namelijk de boodschap bij nieuwe producten, voorstellingen en noem het allemaal maar op. Deze maatschappij kan niet zonder goede sound designer.